Спа туризмът у нас трябва да се развие

Спа туризмът у нас трябва да се развие Снимка: pixabay.com

Може да предлагаме целогодишни туристически услуги.

На работна среща с представителите на местната власт и бизнеса в  Сапарева баня министър Николова изтъкна, че спа туризмът у нас трябва да се развие, за да стане страната ни дестинация за целогодишен туризъм, и посочи за пример Сапарева баня. 

В дискусията участваха кметът на Сапарева баня Калин Гелев и заместник областният управител на област Кюстендил Матей Попниколов.

През следващата седмица Министерството на туризма стартира кампания за популяризиране на малко познати места, информира вицепремиерът. И уточни, че кампанията предвижда публикуване в социалните мрежи на клипове, заснети от екскурзоводи, в които те разказват за дадена туристическа забележителност.

Кметът Калин Гелев съобщи, че в общината има 102 категоризирани къщи за гости, които в момента са резервирани в пълния им капацитет. 

Представители на бизнеса посочиха, че е добре да се обмислят някакви конкретни стимули или облекчения именно за собствениците на къщи за гости. Според тях положително влияние би оказало и целево отпускане на средства за реклама на по-малките общини

В допълнение, в района има множество архитектурни обекти, които попадат в частни терени и това затруднява разкопките, обясниха от бранша. И посочиха, че от голяма полза ще е воденето на разговори с ресорните институции за преодоляването на тези трудности.

Вицепремиерът Николова представи и данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Те показват, че от началото на годината до 15 август над 26 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване в област Кюстендил. Най-много от тях - над 12 хил., са отседнали в община Сапарева баня. Българските туристи, които са отседнали там, са над 11 хил., като има посетители от Украйна, Република Северна Македония, Франция, Русия, Израел и др.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: