Пандемията ограничи глобалната миграция

Пандемията ограничи глобалната миграция Снимка: Pixabay

Пандемията спря 10-годишния растеж на глобалната миграция.

Пандемията COVID-19 сложи край на десетгодишния постоянен растеж на потока мигранти по света и постави чуждите работници пред много по-голям риск от зараза, безработица и образователен дефицит, съобщи Организацията за икономическо коопериране и развитие (Organisation for Economic Cooperation and Development - OECD).

Имигрантите и техните деца представляват всеки 5-и човек в 37 икономики, наблюдавани от OECD. На този фон броят на разрешенията за пребиваване, издадени от страните, членки на OECD, през първата половина на 2020 г. беше наполовина по-малък от наблюдавания през предишната година, тъй като много правителства затвориха границите и престанаха да обработват заявки за пребиваване.

Повече от ясно е, че 2020 г. ще влезе в историята като година на забележителен спад в световната миграция“, казва Жан-Кристоф Дюмон, председател на Департамента за миграция на OECD. 

 



Картината е също толкова категорична в страните извън OECD, в които емигрантите представляват голяма част от населението. 

Например в Саудитска Арабия броят на разрешенията за пребиваване през първата половина на 2019 г. наброява 550 000, докато през първата половина на 2020 г. той е 55 000.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: