Кипър се отказа от програмата за „златен" паспорт

Кипър се отказа от програмата за „златен" паспорт Снимка: wikimedia.org

Република Кипър ще прекрати програмата за „златен паспорт", която предоставя гражданство и паспорт на Европейския съюз на онези, които са готови да си платят за това

Тази програма позволи на богати неевропейци да се сдобият с паспорт срещу минимум 2,15 млн. евро, като първо инвестират около 2 млн. евро в недвижими имоти, а след това дарят 75 хил. евро на правителствения фонд за научноизследователска дейност, както и други 75 хил. евро на държавната Организация за развитие на земята.

Никоя друга европейска прогарама за „златни визи" не гарантира подобни сигурни резултати, като предлага втори паспорт, такъв на Европейския съюз, който може да стане факт само в рамките на два до три месеца", се казва в официалния уебсайт.

Спирането на програмата става скоро след разследване на Al Jazeera, което разкри, че високопоставени кипърски държавни служители са продавали европейски паспорти на китайски бизнесмен с докладвано криминално досие.

Официални лица на Република Кипър, които се появиха в кадри от скрити камери на Al Jazeera, включваха председателя на кипърския парламент Деметрис Силурис, който се оттегли от поста си в очакване на разследване по случая. Друг напуснал поста си е кипърският депутат Кристакис Джованис. Той направи това след започналото в понеделник разследване на случилото се.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис беше домакин на заседание на Министерския съвет на страната във вторнк. По време на на това заседание министрите на финансите и на вътрешните работи предложиха отмяна на програмата за предоставяне на „златен паспорт".

Говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушос заяви, че „предложението за отмяна на програмата е базирано на проблемите, които тя може да развие в дългосрочен план, както и поради злоупотребата с приходите от кипърската инвестиционна програма".

Решението е програмата да бъде прекратена от 1 ноември тази година. Главният прокурор на Кипър също провежда разследване по темата.

Останахме сразени, когато разбрахме как високопоставени длъжностни лица в Република Кипър раздават европейски паспорти срещу лични облаги", каза по време на брифинг говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд.

Той добави, че председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е била категорична, че „европейските ценности не са за продан".

Към момента Еврокомисията разглежда случая и проверява дали има нарушаване на правото на Европейския съюз от страна на Кипър с неговата програма за „златен паспорт", допълни Уиганд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: