Работодателите могат да кандидатстват за изграждане на детски кътове

Работодателите могат да кандидатстват за изграждане на детски кътове Снимка: whatshouldwedotodaycolumbus.com

Общият бюджет на процедурата „Детски кътове“ е 15 млн. лева.

Нова процедура по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" позволява на работодателите да кандидатстват за изграждане на детски кътове в компаниите за удобството не само на служителите, предаде БНР.

 

Това ще облекчи бизнеса и персонала и ще създаде заетост на останалите без работа квалифицирани служители в областта на образованието и здравеопазването.

 

Възможността за изграждане на детски кътове в офиса по програмата е както за бизнеса, така и за администрацията. Минимумът от деца трябва да е поне 15.

 

Персоналът ще се наема чрез бюрата по труда, като при необходимост ще преминава обучение. „Заплащането ще зависи от това дали грижите са почасови или целодневни, а възнаграждението ще се поема по проекта в продължение на една година", каза пред „Хоризонт" заместник социалният министър Зорница Русинова

 

„Приоритетно ще се насочват хора от хуманитарните специалности, педагогика, медицински специалности“, допълни тя.
 

 

Минималният размер на финансовата подкрепа по оперативната програма за създаване на детски кът на работното място е 50 000, а максималният - 150 000 лв.

 

Кандидатите трябва да предвидят съфинансиране при изпълнението на проектите си, което зависи от големината на фирмите.

 

Големите компании могат да получат финансова подкрепа до 70% от разходите по проекта, средните предприятия - до 80%, а микро- и малките фирми - до 90% от разходите за реализиране на проекта.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: