София все още помни стъпките на Яворов

София все още помни стъпките на Яворов Снимка: Елена Страхилова

В съботния ден бохемска София отново оживя пред очите ни с екипа на „По стъпките”, този път с историята на гениалния Яворов и неговата бурна, изпепеляваща и драматична любовна история с Лора Каравелова.

„По стъпките” са екип млади ентусиасти, запалени по историята на красивата ни столица. Отлични познавачи на миналото и сладкодумни разказвачи, те организират през уикендите тематични пешеходни обиколки, на които представят отдавна отминали събития и случки от аналите на София. Разкриват се малко познати страници от историята на нашия град, сцени, разиграли се в сградите и по уличките, край които мнозина от нас минават ежедневно. Ярки личности, свързали живота си със София, забравени епизоди или забавни анекдоти от хрониката на този древен град – всичко това е увлекателно поднесено на любознателните софиянци и гости на столицата, които решат да се включат в обикновено двучасовите турове. 

Изкушените от историята могат да открият „По стъпките” на тяхната страница във Фейсбук, където да следят за следващите обиколки. А КЕШ ви представя няколко снимки от вчерашния тур, посветен на Яворов, с водещата Констанца Христова, сериозен изследовател на старините и професионален екскурзовод. Обиколката ни пренесе в бохемските години на следосвобожденска София, по местата, които е посещавал Яворов и където е живял.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: