Преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС се подновяват от днес

Преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС се подновяват от днес Снимка: Pixabay

Търговските преговори продължават от днес до петък и в тях ще бъде включено също обсъждането на енергийните връзки и транспорта.

В Брюксел днес се подновяват преговорите за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит. Въпреки липсата на напредък и двете страни все още таят надежда, че ще се стигне до сделка.

Преговорите са в задънена улица по много ключови въпроси като риболова, честната конкуренция и решаването на споровете, а нещата се влошиха още повече, след като британското правителство излезе с проектозакон, който може да подкопае постигнатото до момента, особено що се отнася до частта, засягаща ирландската граница.

Риболовът се превърна в основен препъникамък

Когато Обединеното кралство се присъедини към Европейската икономическа общност (ЕИО), родоначалник на ЕС, през 1973 г., то разполагаше по това време с малък риболовен флот и до голяма степен отвори достъп до своите води за останалите европейски флоти в замяна на отстъпки в други области. Четиридесет и три години по-късно, когато се проведе референдумът за Брекзит през 2016 г., риболовът натежа много при гласуването за Брекзит. Дори днес Европейският съюз не иска да се откаже от достъпа до британски води, тъй като риболовният сектор на някои от неговите членки, сред които и Франция, зависи от него, посочва френското издание Ouest France. За Борис Джонсън обаче, респективно за мнозинството британци, това е въпрос на запазване на суверенитета, от който той отказва да отстъпи, допълва още изданието.

Ирландия – повод за притеснения

Брекзит породи и страхове от възобновяване на конфликта в Северна Ирландия със замяната на външната граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Тази особеност на една държава, разделена на две, една част от която ще остане в ЕС, предизвиква редица опасения, че е възможно тя да се превърне във вход към ЕС на продукти от цял ​​свят, при което ще бъдат избягвани данъците и здравните и екологични стандарти, наложени в ЕС. През есента на 2019 г. бе постигнато споразумение за специфични митнически разпоредби, за да се избегне именно този проблем, коментира Ouest France. Но британското правителство планира да се откаже от особения митнически режим на Северна Ирландия и това допълнително усили напрежението в навечерието на възобновяването на преговорите.

По този повод и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че британските позиции продължават да бъдат неприемливи за Брюксел. В отговор вицепремиерът на Великобритания Майкъл Гоув посочи, че клаузите в новия британски проектозакон ще останат като гаранция, че Северна Ирландия няма да се окаже откъсната от Обединеното кралство.

По всяка вероятност ще има още преговори преди съвета на ЕС, който се очаква в средата на октомври.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: