Страните от ЕС са загубили над 140 млрд. евро от измами с ДДС

Страните от ЕС са загубили над 140 млрд. евро от измами с ДДС

Еврокомисарят по икономиката представи проекта на Брюксел за реформа на митническия съюз.

Загубите в държавните бюджети на страните членки на ЕС, причинени от схеми с ДДС, включително при митническото оформяне на стоки, са надвишили 140 млрд. евро през 2018 г. Това съобщи днес еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, представяйки проекта на Брюксел за реформа на митническия съюз на ЕС, съобщи ТАСС.

Новият 4-годишен план за модернизация включва редица инициативи в области като управление на риска, анализ и обмен на данни между националните митници, управление на електронната търговия, засилване на отчетността на доставчиците на платежни услуги и онлайн платформи, улесняване на изпълнението, консолидиране на митниците, създаване на аналитична група, включваща представители на държавите членки и на бизнеса.

Джентилони подчерта също, че ЕС спешно се нуждае от реформа в системата на митническо оформяне на трансграничните пощенски пратки за доставка на стоки, поръчани през международни интернет платформи. По думите му обемът на този вид търговия всекидневно нараства многократно, като при това по-голямата част от стоките на практика не преминават митническа обработка. 

„Пред новите предизвикателства и заплахи се нуждаем от иновативни решения, които ще направят митниците по-издръжливи и ориентирани към бъдещето“, заяви Джентилони.

Сред тези предизвикателства и заплахи той посочи пандемичната криза, последиците от излизането на Обединеното кралство от ЕС, както и растежа на цифровизацията и електронната търговия. Към това той добави нарастващия проблем с измамите, свързани с неплащане на мита и ДДС, и слабите входни точки по външните граници на ЕС, които се използват от контрабандисти и измамници. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: