Всяко пето дете в германските детски градини не говори немски у дома

Всяко пето дете в германските детски градини не говори немски у дома Снимка: pixabay.com

Статистиката сочи, че този процент на деца непрекъснато нараства.

Всяко пето от децата, които посещават детска градина в Германия, говори вкъщи на език, различен от немския. Това става ясно от доклад на германското министерство на семейството, изготвен по искане на парламентарната фракция на либералите от СвДП.

Данните показват, че сред възпитаваните в германските детски градини 3,2 милиона деца в семействата на около 675 000 от тях почти не се говори немски. Тоест, това важи за над 20% от децата в германските детски градини. От доклада става ясно също така, че през последните години този процент постоянно расте: през 2017 г. делът на тези деца е бил 18,7%, а през 2018 г. е достигнал 19,4%.

От СвДП изразиха загриженост във връзка с тази тенденция: „Езикът е определящ за шансовете, които едно дете има в живота си“, заяви заместник-председателката на парламентарната фракция на СвДП Катя Зудинг. Тя настоя за подобряване на езиковото обучение в детските градини и подложи на критика мерките на министерството на семейството, които, според нея, били недостатъчни.

В тази връзка Зудинг предложи средствата за програмата, предназначена за подобряване на езиковото обучение в детските градини, да се увеличат значително от следващата година.

Към момента детските градини, които поставят акцент върху езиковото обучение, получават 25 000 евро от държавата. Този вид детски градини в Германия са към 10 процента.

Още по темата във

facebook