Хиляди британци, живеещи в ЕС, ще останат без своите банкови сметки на Острова

Хиляди британци, живеещи в ЕС, ще останат без своите банкови сметки на Острова Снимка: Pixabay

Lloyds и Barclays са сред банките, които започват процедури по закриване на банкови сметки на британци, избрали да живеят в ЕС.

На хиляди британци, живеещи в ЕС, ще бъдат закрити банковите сметки или анулирани кредитните карти заради липсата на търговска сделка след Брекзит.

Lloyds, Barclays и кралската банка Coutts започнаха вече да разпращат съобщения до клиентите си, че повече няма да бъдат обслужвани, след като преходният период приключи на 31 декември тази година, когато се очаква да изтекат общоевропейските банкови споразумения във Великобритания.

Липсата на нови договорености за банкиране между Обединеното кралство и ЕС ще наложи британските банки да кандидатстват за отделни лицензи, за да осигурят клиенти във всяка от 27-те държави членки на ЕС.

Изглежда, че някои банки са стигнали до заключението, че логистичното предизвикателство за адаптиране към различните регулации няма да има финансов смисъл и вместо това са избрали да спрат да работят в определени страни.

Lloyds, която е най-голямата банкова група във Великобритания и включва Halifax и Bank of Scotland, изчислява, че 13 000 нейни клиенти, базирани в Ирландия, Германия, Португалия, Нидерландия, Словакия и някои по-малки държави, ще останат без сметките си. Междувременно Coutts, ексклузивна частна банка, сред чиито клиенти са едни от най-богатите британски емигранти, заяви, че нейните клиенти ще трябва да сключат „алтернативни договорености“ за 2021 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: