Германия планира реформи за ограничаване на фалити заради COVID-19

Германия планира реформи за ограничаване на фалити заради COVID-19 Снимка: pixabay.com

Според представените предложения за реформи с цел ограничаване вълна от фалити на компании, засегнати от кризата с коронавируса, Германия ще смекчи правилата за обявяване на неплатежоспособност, но при условие, че тези компании имат жизнеспособен бизнес модел, предаде Reuters .

 

Правителството на Ангела Меркел прие мащабен план в подкрепа на икономиката, за да избегне серия от фалити и съкращения в момент, когато страната се намира в най-големия икономически спад от Световната война със свиване на брутния вътрешен продукт с 9,7 % през второто тримесечие.

 

Според проекта за реформа, която ще влезе в сила в началото на 2021 година, компаниите ще могат да обявяват неплатежоспособност в срок от шест седмици вместо три, както е в момента. Властите ще проявяват по-голяма гъвкавост при разглеждането на тяхната свръхзадлъжнялост.

 

Германското правителство вече прие мерки, позволяващи на изпадналите във финансови затруднения заради коронавируса компании да отложат обявяването на фалит до края на годината, продължавайки първоначалния срок, който изтича в края на септември.

 

Благодарение на тези мерки броят на обявилите фалит фирми през първата половина на годината е намалял с 6,2 % спрямо същия период на 2019 година до общо 9 006 банкрута.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: