Facebook заяви, че разследването заплашва операциите в ЕС

Facebook заяви, че разследването заплашва операциите в ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Facebook заяви пред Върховния съд на Ирландия, че не вижда как услугите му могат да функционират в Европейския съюз.

Ако регулаторите замразят механизма му за пренос на данни, Fecebook не би могъл да функционира на територията на ЕС, съобщи Sunday Business Post, позовавайки се на съдебни документи, видени от вестника.

Миналата седмица американският гигант в социалните медии заяви, че ирландската комисия за защита на данните, нейният водещ регулаторен орган, е взела предварително решение, че механизмът, който той използва за прехвърляне на данни от ЕС в САЩ, „не може да се използва на практика“.

Facebook поиска и осигури временно замразяване на заповедта и съдебен контрол във Върховния съд на Ирландия, който трябва да разгледа проблема през ноември.

В декларация, представена пред съда, с искане заповедта да бъде замразена, Ивон Кунън, ръководител на защита на данните и генерален съветник на Facebook Ирландия, заяви, че не е ясно как компанията може да продължи да предоставя услуги в ЕС, ако ирландската заповед бъде изпълнена, съобщи Sunday Business Post.

„Не е ясно (на Facebook) как при тези обстоятелства той може да продължи да предоставя услугите на Facebook и Instagram в ЕС“, цитира вестникът.

На 9 септември в публикация в блога, която за първи път потвърждава разследването от ирландския регулатор, Facebook заяви, че „разчита на въпросния механизъм - под това, което е известно като стандартни договорни клаузи (SCC) - за прехвърляне на данни в страни извън ЕС и че забраната би имала „далечен ефект върху бизнеса, който разчита на SCC“.

Ирландското разследване следва решение на Съда на Европейския съюз от юли относно това кога SCC могат да се използват законно.

Решението е в отговор на опасенията на ЕС, че режимът на наблюдение в Съединените щати може да не зачита правата на неприкосновеност на личния живот на гражданите на ЕС, когато техните лични данни се изпращат на САЩ за търговска употреба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: