Наследник на супермаркетите Aldi и семейното богатство съди майка си

Наследник на супермаркетите Aldi и семейното богатство съди майка си

Aldi е известен като популярен бюджетен супермаркет с над 10 000 магазина в 20 държави. В САЩ Trader Joe’s се хвали с ниските си цени. Семейството зад Aldi и Trader Joe’s, Албрехтите, е известно като едно от най-богатите семейства в Европа.

Магазините на Aldi се гордеят с глобални продажби от над 30 милиарда долара през 2018 г. в Германия, докато Великобритания се очертава като друг огромен пазар за Aldi с продажби от 12 милиарда долара.

Състоянието на съоснователя Тео Албрехт ще бъде оспорвано в германски съд, след като внукът Николай Албрехт обвини майка си Бабет Албрехт и трите си сестри, че вземат пари от семейния тръст, пише Forbes.

Германският вестник Süddeutsche Zeitung съобщи в четвъртък, че Николай Албрехт, внук на съоснователя Тео Албрехт, обвинява майка си и сестрите си в присвояване на средства и изтегляне на милиони от семейния тръст, където е семейното богатство. 

Съобщава се, че през август Николай е подал наказателната жалба. Тя се отнася до един от сложните тръстове на семейството, където са наследствените акции на групата Aldi Nord. Майката на Николай, Бабет, е вдовица на Бертолд Албрехт. Бащата на Бертолд Тео Албрехт почина през 2010 г., оставяйки състояние около 16,7 милиарда щатски долара на синовете си Тео младши и Бертолд, които починаха през 2012 г. Оттогава под ръководството на Тео Албрехт младши състоянието нарасна до 21,2 милиарда долара, изчислява Forbes.

От петте деца на Бабет син и три дъщери са четиризнаци и вече са на 30 години, докато по-малката дъщеря е на 28. Синът Николай твърди, че майка му и сестрите му са използвали номера в управителния съвет, за да вземат милиони от семейния тръст.

Конфликтът противопоставя възрастните, които са построили Aldi, срещу по-младото поколение, наследило богатството.

През май 2016 г. интервю в германското списание Stern шокира страната, тъй като Тео Албрехт-младши обвини Бабет, съпругата на брат му и нейните деца, че са използвали активите.

„Много съм тъжен, че Бабет и нейните деца не искат да приемат завета и основния устав на съпруга си и се борят с него“, каза той. Стърн твърди, че 88 млн. долара са изтеглени от фондацията през 2013, 2014 и 2015 г., съобщава Times.

Противоречията около семейните тръстове набраха темп през 2018 г., когато семейният матриарх Сесили Албрехт, съпруга на Тео-старши, почина. Нейното завещание създаде години враждебност, защото Сесили обвини наследниците, че водят пищен начин на живот, вместо да живеят в съответствие с пестеливия начин на Aldi и Албрехт. Съобщава се, че Сесили е забранила на потомството на Бертолд и нейната снаха Бабет да изпълняват бъдещи роли във фирмата.

В завещанието си, докладвано от Guardian през април 2019 г., тя пише: „С този документ се ангажирам да осигуря запазването на философията на нашето семейство, която е да обслужва консорциума Aldi Nord, като се отделят личните интереси и се практикува скромен и сдържан начин на живот."

Когато заветът беше прочетен, Бабет и семейството отрекоха всякакви нарушения. През 2019 г. Андреас Урбан, адвокатът, представляващ Бабет и нейните деца, каза пред „The Guardian“: „Благочестието и благоприличието диктуват, че тази воля не трябва да се оценява публично. Наследниците на Бертолд Албрехт винаги са били загрижени ... за благосъстоянието на Aldi Nord.“

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: