България ще е домакин на Регионалната координационна функция на НАТО

България ще е домакин на Регионалната координационна функция на НАТО Снимка: pixabay.com

Функцията за Черно море ще се изпълнява от националния ни военноморски координационен център.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди изпълнението на ангажиментите на Въоръжените сили на Република България по участието в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море. 

Адмирал Ефтимов подчерта значението, което имат за България сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани. Той постави акцент върху готовността на страната ни да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център.

В рамките на конференцията на Военния комитет на Алианса бяха обсъдени както операциите, мисиите и оперативните дейности на Алианса, така и ролята на организацията в борбата с тероризма.

Началниците на отбраната одобриха основните елементи от съгласуването на дейностите по Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона. Това е ясен знак за единството и солидарността на Алианса в процеса на приспособяване към променената среда на сигурност. Този акт спомага за допълнителното синхронизиране на усилията на НАТО за адаптиране на способностите му за възпиране и отбрана и повишаване на възможността за поддръжка на застрашен съюзник.

Дискутирани бяха също напредъкът в разработването на ключовата концепция на НАТО за бойните действия, както и поуките от практиката за ролята на организацията в противодействието на COVID-19.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: