Тръмп одобри сделката между TikTok, Wallmart и Oracle

Тръмп одобри сделката между TikTok, Wallmart и Oracle Снимка: Pixabay.com

Двете американски компании ще бъдат партньори в техническата поддръжка и търговската дейност на TikTok в САЩ.
Сделката има моята благословия. Ако компаниите успеят да се справят, ще бъде чудесно. Ако не успеят - пак ще е окей", обяви в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

Тръмп каза още, че предложената сделка ще доведе до създаването на нова компания, най-вероятно базирана в щата Тексас, която ще бъде под ръководството на търговския гигант Wallmart и софтуерната компания Oracle. 

Новата компания потенциално ще разкрие 25 хиляди нови работни места, а президентът Тръмп заяви, че фирмите участнички в сделката ще генерират близо 5 млрд. долара приход за „развитието на американската младеж".

От TikTok също потвърдиха решението с официално изявление. Собствениците на китайската социална мрежа изразяват задоволство от факта, че постигнатата договорка „ще успокои притесненията относно националната сигурност на САЩ и ще уреди въпроса за бъдещето на TikTok в Щатите".

От Wallmart и Oracle също потвърдиха официално участието си в сделката. 

Wallmart обяви също, че по предварителна договорка ще закупи 7,5% от акциите на TikTok Global, като подпише търговско споразумение за предоставяне на услуги, свързани с онлайн търговия, плащания и други разнородни търговски дейности за китайската компания.

Oracle пък ще бъде „доверен доставчик на технически услуги". Компанията ще администрира данните за всички потребители на територията на САЩ и ще предоставя поддръжка на всички американски компютърни системи, свързани със сигурността. 


Оracle предоставя хостинг услуги и за Zoom на територията на САЩ, припомнят от Deutsche Welle.

В тази връзка  налагането на забрана за изтегляне на приложението TikTok в САЩ, планирана за 20 септември, с решение на Министерството на търговията се отлага за една седмица, съобщи пресслужбата на  ведомството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: