Арт инсталация ще бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей в София

Арт инсталация ще бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей в София Снимка: SUBhuman theatre

Инсталацията „Един човек” на Венелин Шурелов на стойност 81 100 лв. ще замени Бронзовата къща.

Високотехнологичната инсталация на Венелин Шурелов е печелившият проект по програмата „Навън” на Столична община (СО). Целта на програмата е да даде живот на временни художествени инсталации в градска среда. Сред 18-те участници в конкурса „Един човек” е обявен за победител през февруари, а монтирането на скулптурата ще започне до месец.


Програмата „Навън” ще помогне с финансирането, като отпусне 81 100 лв., а Столична община ще предостави 42 LED екрана, които ще вдъхнат живот на инсталацията. Освен това под ръцете на инсталацията (под формата на човек) ще бъдат поставени камери, пред които посетителите ще могат да застанат и да бъдат заснети, ставайки част от екранното послание.


След като камерите са успели да уловят „пулса” на града (т.е. минувачите), специален алгоритъм ще събере видеоматериалите от последните 24 часа, комбинирайки ги в една динамична картина, която ще се прожектира на Човека. Това е една от най-иновативните части на проекта, се твърди в официалния сайт на фондацията Subhuman theatre. 


Кадрите ще бъдат обработвани от специален програмен код, който да ги събира, анализира и накрая визуализира. „Визуализирането и интерпретирането на тази информация като артистичен материал ще представи една нова перспектива към града и неговите жители”, се казва още в сайта.


Монтажната дейност по инсталацията е планирано да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври. „Един човек” ще може да бъде посетен до декември 2021 г.


Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил „Сценография" в Националната художествена академия. Той е също така съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства", НХА (2008); съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за дигитално изкуство (2009). Съосновател е на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004-) и арт група Via Pontica (2002-2005).


Освен „Един човек”, Венелин Шурелов е автор и на редица други инсталации, изучаващи човешката същност. Те включват „Машина за рисунки" (2005), „Фантомат" (2008), Orthoman (2009), Tabula Rasa (2010), „Стрелбище" (2012), „Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: