Синдикат иска глоба за родител, неприбрал болното си дете от училище до 1 час

Синдикат иска глоба за родител, неприбрал болното си дете от училище до 1 час Снимка: pixabay

От синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" публикуваха „извънреден поздрав към героите на деня" - учителите, учениците и родителите.

В поздрава се прави и анализ на ситуацията, в която на децата им предстои да започнат училище на 15 септември 2020 г.

Синдикатът се обръща към директорите и МОН с апел „да не принуждават учителите, които проявяват повишена предпазливост, да работят на терен, докато сами не решат".

От синдиката се изразява и увереност, че „в момента тревогите и смущението във връзка със съществуването на COVID-19 са естествени, и че при стартиране на учебния процес ще отшумят".

Има и констатации в обръщението, като това, че „основната грижа в тази деликатна ситуация трябва да бъде грижата за българския учител и всички работещи в образователните институции. Министерство на здравеопазването пропусна да фиксира болестите, които носят повишен риск към колегията със средна възраст 55+ години".

Както и че „има много спорни въпроси преди старта на учебната година. Най-спорният момент е становището на Министерство на здравеопазването, че „ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома“. 

Отделянето на такъв ученик, според експерти, ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че „Министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище.

Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева".


От синдиката са уверени, че с добронамереност, с диалогичност, с мъдрост и търпение проблемите могат да се решават, а не да се драматизират и преекспонират. „Нека имаме година на мъдрите и експертни решения, без да се поддаваме на емоции и натиск
", се казва още в обръщението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: