Румъния с най-много далавери с еврофондове

Румъния с най-много далавери с еврофондове Снимка: pixabay.com

Срещу страната са заведени единадесет дела за злоупотреба.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е извършила най-много разследвания за мениджмънта и изразходването на еврофонодовете през 2019 г. в Румъния, съобщава телевизия „Диджи24", позовавайки се на доклад на службата.

Повече от една десета от финализираните миналата година общо 100 дела се отнасят до злоупотреби с еврофондове в северната ни съседка. 

ОЛАФ е разследвала миналата година как са похарчени еврофондове в 42 страни и е приключила общо 100 дела. Единадесет от тях (над една десета) се отнасят до изразходването на еврофондове в Румъния, което поставя страната на първо място от тази гледна точка. 9 от 11-те дела са приключили с препоръки от страна на европейския орган.

Според доклада на второ място е Италия с 9 решени дела (7 от които с препоръки), а след нея се нареждат Гърция, Полша и България с по 7 финализирани дела, от които съответно 2, 4 и 5 с препоръки.

Що се отнася до видовете измами с еврофондове, установени от ОЛАФ в Румъния, те включват ферми с аквакултури в зони, в които няма вода, еврофондове за предотвратяване на горски пожари, използвани по проект за казино и хотел, фиктивно съдружие за спечелване на търг и други.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: