Новите еко жилища: къщи от контейнери

Новите еко жилища: къщи от контейнери Снимка: Unsplash.com

Къщите от контейнери се изграждат бързо. Могат да се преместват и монтират на нова локация лесно. Освен това са енергоспестяващи и полезни за околната среда.
Контейнерите все по-успешно решават проблема с липсата на допълнително вътрешно пространство. Виждаме ги като будки, гаражи, търговски обекти, временни места за настаняване, а дори и като къщи. Сглобяеми панелни домове, изработени от карго контейнери, се изграждат в САЩ, Нидерландия, Дания, Япония и Великобритания от поне десетилетие. У нас този тип жилища започват да се предлагат на пазара за имоти отскоро. Според анализ на BULGARIAN PROPERTIES, средната цена за жилище в столицата е 1120 евро за кв. м към края на първото тримесечие на 2020 г. От друга страна, български фирми предлагат сглобяване на модулни къщи от транспортни контейнери, като цените варират между 200 и 500 евро за кв. м без ДДС - или почти наполовина.


Защо някой би искал да живее в консерва?

Mоже би е трудно да си представим уютен дом от стомана. В действителност къщите от карго контейнери имат много минималистичен и съвременен дизайн. Външната облицовка на контейнера може да бъде от дърво, от камък или дори оставена в първоначалния си вид. Отвътре свободно се поставя изолация, може да се направи шпакловка или друг тип покривка на стените. След като се сглоби и обзаведе, домът не отстъпва външно по нищо на стандартните жилища. Изграждането му е в пъти по-бързо. Една такава къща може да бъде завършена за два месеца. 


Екологични и спестяващи енергия 

Къщите се правят от транспортни контейнери, които преди това са били използвани за превоз на карго товари. Основният производител и износител е Китай. Има два типа контейнери - нови и използвани. Новите всъщност са използвани еднократно за транспорт на стоки, като по този начин се намалява цената на доставката до клиента. Старите са вече негодни за карго превоз и са на около 10-15 години. Превръщането им в жилище дава нов живот на стотици килограми стомана, а опростеният дизайн и начин на построяване допринасят за опазването на околната среда. Защо да изхвърлим нещо, което можем да претворим и използваме отново още дълги години?


Винаги можеш да се изнесеш... с цялата къща

Динамичният начин на живот, който водим, много пъти налага да сменяме местоживеенето си. Поради смяна на работа, бизнес или други причини, може да ни се наложи да сменим и града, в който живеем. Ако притежаваме свое собствено жилище, това решение би било по-трудно. Продажбата на имота и закупуването на друг такъв в нов град е немалко предизвикателство. От друга страна, да можем да вземем жилището си със себе си би било точно това, от което имаме нужда. Къщата-контейнер може да бъде разглобена и монтирана на ново място, което я прави още по-функционална.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: