Новите рицари на Обединеното кралство

Новите рицари на Обединеното кралство Снимка: cheshire-live.co.uk

Според традиция от средновековието, британските монарси раздават отличия и рицарски ордени за Нова година.

В наши дни номинациите се подават в правителството и се проверяват от комисия, преди министър-председателят и кралицата да ги одобрят. Тазгодишният списък на Елизабен Втора включва над 1200 души, сред които учени, медици, спортисти, хора на изкуството и активисти в обществени каузи, съобщава Euronews.

Тинейджърката тенис-звезда Ема Радукану стана член на Ордена на Британската империя. Други наградени спортисти са колоездачите от олимпийски шампионат Джейсън Кени и съпругата му Лора, гмуркачът Том Дейли и плувецът Адам Пийти.

За заслугите си към киното и театъра Даниел Крейг вече е кавалер на Ордена на Св. Михаил и Св. Георги, с които (според литературата) е отличен и героят му Джеймс Бонд. Благороднически титли получиха също актрисата-ветеран Ванеса Редгрейв и бившата вокалистка от SpiceGirl Мел Би, за работата ѝ с благотворителната организация срещу домашното насилие Women’sAid.

С най-стария и най-висок британски Орден на жартиерата се окичи бившият министър-председател Тони Блеър, но оказаната му чест предизвика много противоречиви реакции. Кралицата реши еднолично неговото рицарство, без да се съветва с правителството. Другите ѝ две решения за Ордена на жартиерата са съпругата на принц Чарлз и херцогиня на Корноул Камила и баронеса Валери Амос, лейбъристка, член на Камарата на лордовете, която е първият чернокож, награден с ордена.

Всеки пети от удостоените е сред хората, работили в борбата с пандемията - учени, медици, администратори. Според indy100.com обаче, големите герои в групата на отличените са две деца, заели се с благотворителни акции. 

12-годишният Макс Уузи е събрал  повече от £ 570 000 за хосписа в Северен Девън, така че здравното заведение да може да наеме още 16 медицински сестри. Макс провежда благотворителната си кампания от 28 март 2020 г., като спи на палатка – символ на приятелството му със 74-годишния Рик Абът, пациент на хосписа. Бивш запален турист, в последните дни от живота си Абът подарил на Макс своята палатка, с пожеланието да преживее много приключения в нея. И момчето изпълнява заръката – първо опънал палатката в двора на дома си, след това продължил на десетки неочаквани места – в Лондонския зоопарк, на балкона на хотел и в градината на „Даунинг Стрийт” 10. 

Max Woosey at ZSL London Zoo for his charity sleepover (Aaron Chown/PA)
Макс Уузи в двора на "Даунинг стрийт" 10, снимка - indy100.com

Инициативата му, известна като Max’s Big Camp Out вдъхнови близо 2000 младежи от Америка, Европа, Азия и Австралия да проведат благотворителни кампании за избрани от тях каузи. 

„Много съм развълнуван да видя как всички тези средства отиват за хосписа, защото те са истинските герои и вършат наистина невероятна работа, за да помагат на хората”, казва Макс Уузи. Запаленият къмпингуващ няма планове скоро да спи в леглото си, а предвижда нова голяма кампания през 2022 г. 

Тобиас Уелър обаче се оказа най-младият, удостоен с рицарско звание - само на 11 години. Тобиас, който страда от церебрална парализа и аутизъм, получи прякора „Капитанът“, защото по примера на своя герой, капитан сър Том Мур, реши да набира средства по време на локдауните, изправяйки се пред предизвикателството да измине пеш или на триколесен велосипед различни разстояния. 

Inspirational young fundraiser Tobias Weller (Danny Lawson/PA)
Тобиас Уелър, снимка - indy100.com

С трите си благотворителни кампании Тобиас е събрал над £ 157 000 за училището, в което учи - Paces School и детската болница The Children's Hospital Charity, в родния си град Шефилд. За кампанията си през 2022 г. той планира да насърчи възможно най-много хора да изминат поне един километър по начин, който смятат за подходящ, но и за предизвикателен

Тобиас Уелър е удовлетворен от множеството събития, на които е получавал поздравления и благодарности, включително и поканата на чай при кралицата, но казва: „Най-любима ми е церемонията по награждаването в детската болница. Получих овации, от които се почувствах прекрасно и бях много горд".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: