В ЕС замърсяването на въздуха е причина за много смъртни случаи

В ЕС замърсяването на въздуха е причина за много смъртни случаи Снимка: pixabay.com

България е в групата на страните с най-замърсен въздух.

В доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) се твърди, че причината за смъртта на повече от 400 000 души в Европа е замърсеният въздух, съобщи БТА. Това прави един на всеки осем души да е жертва на замърсения въздух.

Значителна част от населението на Европа живее в зони, по-специално в големи градове, където се наблюдава превишаване на допустимите норми за качеството на въздуха: замърсяването с озон, азотен диоксид и прахови частици (ПЧ) създава сериозни рискове за здравето. Няколко държави надхвърлиха една или повече от своите норми за допустими емисии за 2010 г. за четири важни замърсители на въздуха. Ето защо намаляването на замърсяването на въздуха остава важна задача.

Излагането на тези замърсители редовно или при върхови концентрации упражнява различно по своята сериозност въздействие - от смущения на дихателната система до преждевременна смърт. Около 90% от градското население на Европа са изложени на замърсители в концентрации, по-високи от нивата на качеството на въздуха, считани за вредни за здравето.

Например фините прахови частици (PM2.5) във въздуха намаляват очакваната продължителност на живота в ЕС с повече от 8 месеца. Бензопиренът е канцерогенен замърсител, пораждащ нарастваща загриженост, с концентрация над прага, определен за защита на човешкото здраве, в няколко градски района, особено в Централна и Източна Европа.








 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: