Световните цени на захарта достигнаха най-високото си ниво за четири години

Световните цени на захарта достигнаха най-високото си ниво за четири години Снимка: https://pixabay.com/

Цените на захарта излетяха рязко нагоре заради голямото търсене на етанол за гориво

Както съобщава Bloomberg, цената достигна своя пик на фона на натиска върху пазара от световната енергийна криза. Поради това водещите световни производители превръщат повече захарна тръстика в етанол, който може да служи като биогориво за автомобили под формата на смес с бензин или дизелово гориво.

Според изчисленията на агенцията, фючърсите за бяла захар на борсата ICE са поскъпнали с 1,2 процента, а като цяло от началото на годината цената е нараснала с 22 процента.

Рязкото увеличение започна през август, когато стана ясно, че сланите в Бразилия, която е най-големият износител, рискуват да подкопаят производството и доставките на суровини.

„Вътрешният пазар на етанол и международният пазар на захар се борят за бразилската тръстика“, коментира Анди Дъф, ръководител на изследванията на храните и агробизнеса в Южна Америка в Rabobank.

Вторият по големина износител, Индия, планира етанолът да съставлява 20 процента от горивните смеси за автомобили до 2025 г. Подобна стратегия, пише Bloomberg, рискува да доведе до спад в производството на рафинирана захар през следващата година.

И Индия, и Бразилия ще бъдат принудени да произвеждат повече етанол от захарна тръстика през следващите 12 месеца поради по-високите цени на горивата, каза анализаторът на Group Sopex Джон Стансфийлд. Според него това ще допринесе за по-нататъшно поскъпване на захарта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: