Испанците купуват по-стари, но и по-вредни за околната среда коли заради пандемията

Испанците купуват по-стари, но и по-вредни за околната среда коли заради пандемията

В Испания избягват да ползват градски транспорт, а се преориентират към стари и евтини автомобили, което е крачка назад в опазването на околната среда.
Продажбите на по-стари от 20 г. автомобили в страната са скочили с 31% за юли и август. От друга страна, за август се наблюдава спад на продажбите на нови коли с 10% спрямо миналата година. 

Потреблението пък на градски транспорт е паднало с 40% през лятото в сравнение със същия период миналата година.

Броят закупени стари автомобили през двата последни летни месеца достига 44 хил. по данни на Инситута за автомобилни изследвания. Средната цена за предпочитан модел на старо е 1400 евро, като има и коли на цена от 500 евро, съобщават от търговския портал Sumauto.

Ръстът в продажбите на стари автомобили е поради страх от заразяване при ползване на градски транспорт, но също и поради икономическата криза в страната. 

Прогнозите са икономиката на страната да се свие с 9% през 2020 г., а през август беше отчетено ново повишаване на безработицата.

Повече стари коли на пътя обаче ще доведе до по-замърсен въздух и повече респираторни заболявания.

„Дори да са чисто нови, автомобилите, които са по-старо производство, замърсяват повече въздуха. Правилата за опазване на околната среда преди 15-20 г. не са били така строги", споделя Адриан Фернандес, еко експерт към Greenpeace Испания.



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: