Икономическото възстановяване ще е по-трудно от очакваното

Икономическото възстановяване ще е по-трудно от очакваното Снимка: wikipedia.org

Това смята шефът на Дойче Банк

Подобно на икономическата система на САЩ, Европа възстановява икономическия си потенциал след сериозните ограничения, въведени през пролетта на настоящата година за борба с разпространението на COVID-19.

Според много анализатори с падането на много от ограниченията на движение на хора, стоки и капитали, икономиката ще има стремглаво връщане към нивата си отпреди пандемията.

Не на това мнение е Кристиан Суинг, главният изпълнителен директор на Дойче Банк.

Според него няма как да има сигурни прогнози относно темпа на възстановяване на икономиката поради възможността от връщане на някои от рестриктивните мерки за борба с коронавируса.

Много компании са принудени да оцеляват с ограничен брой продажби или извършени услуги. Някои сектори на икономиката ще могат да работят само на около 70% от пълния си капацитет", заяви Суинг.

Пълното възстановяване на икономическите показатели до нивата отпреди пандемията няма да се случи нито през тази, нито през следващата година. Да, ще има прогрес в това отношение, но той ще бъде плавен, без резки скокове."

Факторите за това не са изцяло провокирани от ефектите на коронакризата. В уравнението трябва да прибавим неяснотата около Брекзит, ниските лихвени проценти и търговската война между САЩ и Китай."

Не искам да звуча прекалено песимистично, а просто описвам настоящата икономическа ситуация", завърши шефът на Дойче Банк на организираната от вестник „Ханделсблат" (Handelsblatt) във Франкфурт банкова среща на високо равнище.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: