Най-богатото британско семейство е изправено пред съда

Най-богатото британско семейство е изправено пред съда Снимка: worldradio.ch

Четирима членове на семейство Хиндуджа, чието богатство се оценява на $ 47 милиарда, е обвинено в експлоатация и трафик на хора

Пред Наказателния съд в Женева обвинението заяви, че Пракаш и Камал Хиндуджа, заедно със сина им Аджай и съпругата му Намрата, от години „внасят” от Индия прислужниците си, които се грижат за децата и домакинството им – луксозна вила в скъпия квартал на Женева. ВВС News разкрива условията на работа - 18-часов работен ден при дневна надница $ 8 и забрана да се напуска вилата, което Хиндуджа контролират, като конфискуват паспортите на своя обслужващ персонал.

Хиндуджа отхвърлят ​​обвиненията, макар че адвокатите на семейството не отричат изрично ниското заплащане и миналата седмица дори приеха споразумение относно финансовите условия за работа, борейки се да се вземе предвид фактът, че на персонала се предоставя храна и подслон. Обект на спор беше и работното време. Там тезата на защитата също прояви оригинално тълкуване, твърдейки, че гледането на филми с децата на Хинунджа всъщност не може да се класифицира като работа. 

Споразумението включваше и оттегляне на исковете на ищците, но най-сериозното обвинение остана – фактът, че са отнемани паспортите на прислужниците и им е забранявано да напускат къщата без разрешение, се търкува от съда като отвличане и трафик на хора, т.е., престъпления, които се преследват служебно от швейцарското правосъдие. 

Обвинението в лицето на един от най-известните женевски прокурори Ив Бертоса призовава за лишаване от свобода и милиони долари обезщетение, плюс заплащане на съдебните разноски. 

Делото срещу семейството милиардери не е прецедент за Женева. Градът, който обича прозвището си „град на мира” и е дом на десетки международни организации, е предпочитано място за живот на богаташи от цял свят, което върви с огромна армия обслужващ персонал. 

През 2008 г. в петзвездния му хотел в Женева беше арестуван синът на Муамар Кадафи – Ханибал, когото полицията обвини, че заедно със съпругата му малтретират прислужниците си, включително като ги бият със закачалки. По-късно делото беше прекратено при неоповестени условия, но предизвика остър дипломатически спор между Швейцария и Либия, като в отговор двама швейцарски граждани бяха арестувани в Триполи.

Миналата година четирима домашни помощници от Филипините започнаха дело срещу една от дипломатическите мисии към ООН в Женева, твърдейки, че не им е плащано от години. 

Журналистическо разследване тази година повдигна завесата и около изчезването на детегледачки от Албания, които са предпочитани в алпийската държава, особено ако работят „на черно”, т.е., без трудов договор, социални и здравни осигуровки. Често следите на така наетите албански жени бързо се губят и разследващите журналисти посочиха свидетелста, че трафиканти от албанската мафия ги „пренасочват” към други професии, контролирани от организираната престъпност.

Изглежда, че в „града на мира” социалният мир се нуждае от помощта на правосъдието. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: