Британските жп синдикати отхвърлиха споразумение, което би предотвратило стачки

Британските жп синдикати отхвърлиха споразумение, което би предотвратило стачки

Нова вълна от стачки и нови проблеми заплашват пътниците в железопътния транспорт и тази седмица

А хаосът можеше да бъде избегнат. Профсъюзът на работниците в железопътния, морския и транспортния сектор (RMT) отхвърли в последния момент подобрено споразумение за заплащане, за да избегне стачни действия, които тази седмица ще добавят нови беди за обсадените пътуващи.

Network Rail, подкрепяният от държавата собственик на релси и гари, се ангажира с допълнително безусловно увеличение от 2% в края на миналата седмица – вдопълнение към вече предложените 6%, научи The Telegraph.

Офертата, която щеше да доведе до увеличение на заплатите с 4% за тази и следващата година, беше добре приета от преговарящия на RMT Еди Демпси, казаха източници от сектора.

Според един от тях, Демпси смята, че „виждаме изход от това и сме готови да отложим стачките“.

Но предложенията бяха отхвърлени от ръководството на синдиката, след като бяха представени от Демпси.

Говорител на RMT каза: „Бяхме оптимисти за постигането на достатъчен напредък, за да спрем стачните действия.Това обаче се изпари, когато Network Rail втвърди позицията си за атакуване на условията на работа на нашите членове и дори заплашва да върне принудителното съкращаване на масата за преговори.“

Повече от 40 000 работници в Network Rail и 14 влакови оператори ще напуснат в сряда в спор за заплащане и условия на труд.

Очаква се само една на всеки пет услуги да се изпълнява и пътниците бяха призовани да не пътуват, освен ако не е наложително.

В „окончателно предложение за заплащане“, направено от Network Rail до профсъюзите преди две седмици, на RMT беше предложено увеличение на заплатите с 4% със задна дата от началото на 2022 г.

За следващата година им беше предложено още 2% увеличение на заплатите, плюс допълнителни 2%, ако служителите се съгласят да се откажат от архаичните работни практики като искания за 12 минути „време за ходене“, за да стигнат до работа.

Смята се, че сделката от миналия петък е направила безусловно увеличението на заплатите с 4% за 2023 г.

Синдикатът на Aslef ще стачкува в събота, в първата си съгласувана акция от повече от две десетилетия.

Допълнителни стачки на RMT, както и на профсъюза на бариерни и билетни каси TSSA са планирани за 18 и 20 август.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: