Италия обяви "извънредна демографска ситуация"

Италия обяви "извънредна демографска  ситуация" Снимка: https://pixabay.com/

населението и намаляващата раждаемост предизвикват сериозна загриженост за италианските социолози и демографи

  Мнозина смятат, че мерките, предприети от правителството на Джорджа Мелони, не са достатъчни и страната може скоро да се окаже в демографска дупка.

Спад на раждаемостта през последните години се наблюдава в цяла Европа. Този проблем е особено остър в Италия.

Освен, че раждаемостта там е една от най-ниските в Европейския съюз, местното население застарява много по-бързо, отколкото в други страни от общността.

Предотвратяването на свличане в демографска дупка е една от основните задачи на италианското правителство и управляващата коалиция, водена от партията Италиански братя. Но методите на властите, особено техният предстоящ законопроект за абортите, предизвикват критики и много въпроси от социолози и местни неправителствени организации.

Това ясно показа двудневната конференция в Рим, посветена на демографските проблеми. Участниците се съгласиха, че в страната има „извънредна ситуация“.

    „Най-старата“ нация в Европа: Италия се плъзга в демографска дупка
    Населението на ЕС се връща към растеж през 2022 г., движено от миграцията - Евростат

Джиджи Де Пало, ръководител на фондацията за плодовитост:
„Това е проблем, независимо от една или друга политическа партия. Този проблем засяга целия политически спектър и засяга всички социални категории, от имигранти до възрастни хора.

Смята се, че ако тенденцията се запази, до 2030 г. 59-милионното население на Италия ще намалее с почти 1 милион души.

Според италианската национална статистическа служба (ISTAT), ако през 2022 г. общият коефициент на раждаемост (тоест средно броят на децата на жена) е бил 1,24, то година по-късно той е спаднал до 1,2.

А застаряващото население е тежко бреме върху пенсионната система и здравеопазването.

Сабрина Прати, генерален директор на ISTAT:
„Една от основните характеристики на ситуацията в Италия е, че кризата тук продължава от много години. От 2008 г. броят на новородените е намалял с 200 000. В повечето случаи това се дължи на намаляване на броя на потенциалните родители. Това се обяснява със спада на раждаемостта, който започна преди 30 години.

Миналата година правителството отдели около 1 милиард евро за мерки, насочени към подпомагане на жените да балансират между отглеждането на деца и работата."

Адриано Бординьон, президент на Националния форум на семействата:
„Целият западен свят е изправен пред много сериозно предизвикателство от исторически мащаби. В идеалния случай Европа трябва да се намеси и да свика междуправителствена конференция за обсъждане на този въпрос.

Джорджия Орланди, кореспондент на Euronews:
„Опозиционните партии твърдят, че правителството трябва да направи повече, за да повиши раждаемостта, а експертите казват, че последният бюджет не прави достатъчно за справяне с проблема.

Мнозина са съгласни в едно: през последните няколко десетилетия властите не успяха да разработят ясна стратегия за решаване на проблема с демографския спад в Италия или поне за предотвратяване на по-нататъшен спад на раждаемостта в страната.

Euronews
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: