Виктор Орбан: Унгария се стреми да „предефинира“ членството си в НАТО

Виктор Орбан: Унгария се стреми да „предефинира“ членството си в НАТО Снимка: news.yahoo.com

Будапеща не иска да изпраща финансова или военна помощ на Украйна, заяви унгарският премиер

„Нашите адвокати и офицери работят, за да определят как Унгария може да съществува като член на НАТО, без да участва в операции на НАТО извън територията на НАТО“, каза Орбан пред националното радио, като имаше предвид инициативата украински военни да не се обучават в Европа, а в самата Украйна, но от европейски военни специалисти.

Изглежда, че Орбан категорично се противопоставя на такава възможност, изтъквайки, че действията на Унгария са в пълно съответствие с основната идея на НАТО. 

„Ние посочихме предварително, че не одобряваме това и не искаме да участваме във финансова или въоръжаваща подкрепа, дори в рамките на НАТО. Ситуацията ни е странна, но позицията ни не е. Не знам обаче колко дълго може да продължи това“, заяви Орбан. 

От самото начало на руската агресия в Украйна Орбан се противопоставя на помощта за Киев и санкциите срещу Русия, като същевременно демонстрира отлични отношения с руския президент Владимир  Путин. 

Изявленията на унгарския лидер идват след като позовавайки се на свои източници Reuters съобщи, че Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, като бъдат признати текущите линии на бойното поле. В момента обаче перспективите за преговори изглеждат доста далечни, отбелязват световните медии, включително и след международната мирна конференция, която ще се състои на 15 и 16 юни в Швейцария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: