Международният наказателен съд нареди на Израел да спре офанзивата в Рафах

Международният наказателен съд нареди на Израел да спре офанзивата в Рафах Снимка: i24news.tv

Израел не възнамерява да изпълни заповедта, но определено ще бъде подложен на сериозен международен натиск

Международният съд излезе с решението си вчера, след искането на Южна Африка, която настоява за „незабавно“ спиране на войната на Израел срещу палестинските джихадисти от Хамас, включително в най-южния град Рафах. Израелските отбранителни сили (IDF) обаче смятат, че там са разположени останалите батальони на Хамас и поне част от израелските заложници.

Говорител на израелското правителство каза в четвъртък, че "няма сила, която да попречи на Израел да защитава своите граждани и да преследва Хамас в Газа". Тъй като не се очаква Израел да изпълни съдебната заповед, през следващите няколко дни Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере, за да обсъди ситуацията.

Хамас и администрацията на Палестинската автономия приветстваха решението на Международния наказателен съд, който според представител на Хамас „призовава ционистките окупационни сили да прекратят военната си агресия срещу Рафах”. Но както обикновено, Хамас и този път не са доволни от света - според тях „това не е достатъчно, тъй като окупационната агресия в Ивицата Газа и особено в Северна Газа е също толкова брутална и опасна“

Групировката, призната за терористична в много страни по света, настоява и за разследване на „военните действия на геноцид срещу палестинския народ”. Оценката за бруталното клане, което Хамас проведе на 7 октомври в Южен Израел, остава неокачествено като акт от Международния наказателен съд.

Междувременно вчера в бежански лагер в северна Газа израелските сили за сигурност откриха телата на още трима израелци, смятани за заложници. През 231-ия ден на войната израелските отбранителни сили прихванаха дрон, насочен към Северен Израел от изток. По време на обезвреждането на безпилотния апарат паднало парче шрапнел причини пожар на израелска територия, но според IDF няма пострадали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: