Путин назова главното условие за мирни преговори с Киев

Путин назова главното условие за мирни преговори с Киев Снимка: wikipedia.org

Владимир Путин: преговорите с Украйна трябва да се основават на здравия разум

Мирните преговори с Украйна трябва да бъдат възобновени, но при едно условие - те трябва да се основават не на ултиматуми, а на здравия разум, заяви руският президент Владимир Путин.

"А с кого да се водят преговорите - това, разбира се, не е маловажен въпрос", отбеляза също така руският лидер, имайки предвид, че официалният мандат на Владимир Зеленски като президент изтече на 20 май, а нови избори в Украйна не бяха проведени.

Освен това, връщането към преговорите трябва да се извършва не заради прокарването на исканията на едната страна, а изхождайки от тези "договорености, които бяха постигнати в хода на трудните преговори в Беларус и Турция", както и от ситуацията на бойното поле, подчерта Путин. Москва, според думите му, е готова за такива преговори.

Съобщенията, публикувани в западната преса, че Москва е готова за преговори с Киев по сегашната фронтова линия, са неточни и неверни, заяви по-рано официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва е готова да започне мирни преговори с Украйна, ако сегашната фронтова линия бъде фиксирана, съобщи Reuters, позовавайки се на четири руски източника. Изданието допуска, че Москва ще се съгласи да "замрази" конфликта.

Русия нееднократно е изразявала готовност за преговори, но киевските власти на законодателно ниво са въвели забрана за тях. По думите на президента Владимир Путин, Русия никога не се е отказвала от диалог, но другата страна трябва директно да каже за своята готовност, пише Агенцията за икономически новини Прайм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: