Норвегия и Ирландия признаха палестинската държавност

Норвегия и Ирландия признаха палестинската държавност Снимка: aa.com.tr

Испания планира да го направи следващата седмица, „не като стъпка против Израел или в полза на Хамас, а в полза на мира”

Решението на Норвагия и Ирландия ще влезе в сила от 28 май. Същевременно правителствата на двете страни заклеймиха действията на Хамас като варварски. Ирландският премиер обаче заяви, че страната му от собствен опит знае, че „признаването на независимостта си струва”, докато Норвегия, която осъжда заселническата политика на Израел на западния бряг на р. Йордан, призовава за „демобилизация на Хамас” и „гаранции за сигурността на Израел”.

Израел реагира бързо на хода на Норвегия и Ирландия. Израелският външен министър Израел Кац нарече решението "грешна стъпка", която показва, че "тероризмът се отплаща". Кац отзова израелските посланици в двете страни за консултации и предупреди, че подобни мерки ще бъдат предприети и ако Испания „последва примера“ на Ирландия и Норвегия.

Сред европейските държави, които вече са признали независимостта на Палестина, са България, Унгария, Кипър, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Швеция. Сред държавите, които не признават палестинстата държава са САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство.

На 10 май Общото събрание на ООН разшири правата на палестинците и гласува приемането им в организацията като редовен член. От 2012 г. Палестина има статут на държава наблюдател.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху говори чрез видеовръзка на конференцията на Американо-Израелския Комитет по обществени въпроси във Вашингтон. В изявлението си Нетаняху отново потвърди, че Израел ще продължи войната в ивицата Газа до победния ѝ край. Той благодари на САЩ за подкрепата, но посочи, че след случилото се на 7 октомври 2023 г. създаването на палестинска държава е изключено.

Палестина е независима де юре, частично призната държава в Близкия изток, в процес на създаване. Към края на април 2024 г. независима Палестина е призната от 139 от 193-те държави-членки на ООН. Независимостта ѝ е обявена от Ясер Арафат през 1988 г. в Алжир. Териториалните претенции на Палестина включват западния бряг на р. Йордан с източен Йерусалим и ивицата Газа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: