Китайските производители на процесори решиха да се откажат от вносните материали

Китайските производители на процесори решиха да се откажат от вносните материали Снимка: Wikimedia Commons

Санкциите помогнаха

В Китай започна още по-мащабно и "агресивно" прилагане на политиката на пълна замяна на вносните материали за производство на процесори на фона на търговските санкции на САЩ, съобщаваNikkei Asia.

Така например, водещите китайски производители на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и ChangXin Memory Technologies (CXMT) се обърнаха към разработчиците на микросхеми, които използват техните производствени услуги, с молба да изберат за тях, да проверят и внедрят технологии на местни доставчици на платки, химикали, газове и други материали за производството на чипове. SMIC произвежда процесори, а CXMT - DRAM.

Вендорите планират да се откажат от доставките на западните си партньори поради постоянните ограничения за износ от страна на САЩ. Китайските компании са принудени да направят това, тъй като са включени в "черния списък" на Министерството на финансите на САЩ.

Ето защо стремежът към локализация излиза извън рамките на усилията за използване на голямо количество китайско оборудване за производство на чипове - сегмент, пряко засегнат от ужесточаването на американските санкции. 

Локализацията на производството на процесори в Китай достига ново ниво и се разпростира до доставката на стотици химикали, материали и газове, което потенциално изтласква чуждестранните доставчици от пазара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: