Полша ще вложи € 2.3 милиарда, за да подсигури границите си с Русия и Беларус

Полша ще вложи € 2.3 милиарда, за да подсигури границите си с Русия и Беларус Снимка: moscowtimes.ru

По полската източна граница ще бъдат изградени бункери, окопи и защитни ровове

„Ще инвестираме 10 милиарда злоти (€ 2,3 милиарда) в сигурността на нашата граница с Беларус и Русия, за да направим границите на Полша безопасни в мирно време и непробиваеми по време на война”, каза полският премиер Доналд Туск пред Politico.

Според него Полша заема стратегическа позиция на източния фланг на НАТО и Европейския съюз и се чувства отговорна за сигурността на целия континент.

В началото на май полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш предложи изграждането на линия от отбранителни съоръжения по границата с Калининград и Беларус. Министърът отбеляза, че полските власти вече са започнали да укрепват металната преграда по границата с Беларус, за да спрат нелегалната миграция. Министърът оповести, че разходите за строителството на защитните гранични съоръжения са най-големите досега в историята на страната.

През февруари The Times съобщи, че балтийските страни ще построят над 1 000 бетонни бункера по границите си с Русия и Беларус. Според авторитетното издание, „Балтийската отбранителна линия“ ще включва всички средства за възпиране, в т.ч. противотанкови мини, ровове, бодлива тел и така наречените драконови зъби - пирамидални противотанкови препятствия от бетон или стоманобетон. В близост до границите ще се разположат и складове за боеприпаси. Строителството ще започне през януари следващата година.

Естония ще вложи около € 60 милиона в изграждането на 600 отбранителни бункера по цялата граница с Русия. Съоръженията с площ 37 кв. м са предвидени за 10 – 12 войника и ще бъдат защитени от артилерийски удари.

През 2024 г. военните на поне десет държави от НАТО обявиха, че евентуална руска агресия срещу страните от алианса е реален сценарий. Полското министерство на отбраната също не изключва руска атака след края на войната в Украйна и е разработило план за подготовка, в т. ч. строителството на гранични защитни съоръжения, попълването на някои пропуски в армейското оборудване и договори за закупуване на оръжие за повече от € 4 милиарда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: