Иран осъди световноизестен кинорежисьор на 8 години затвор

Иран осъди световноизестен кинорежисьор на 8 години затвор Снимка: en-hrana.org

Присъдата на носителя на „Златна мечка” от Берлинале 2020 г. Мохамад Расулоф предвижда още бичуване, глоба и конфискация на имуществото му

Расулоф е обвинен, че филмите му, както и негови изявления, са направени с намерението да „извърши престъпление срещу сигурността на страната“. Конкретният повод обаче е филмът на Расулоф „Семето на свещената смокиня”, селектиран за участие в тазгодишния фестивал в Кан. пише The Guardian. Лентата разказва за съдия от Революционния съд в Техеран, натоварен да се справи с последиците от националните проести.

Откакто стана ясно, че „Семето на свещената смокиня” ще има премиерата си в Кан, иранските власти оказват непрекъснат натиск върху фестивала да не показва лентата. Същевременно продуцентите на филма са подложени на тормоз, актьорите са разпитвани и им е забранено да напускат страната. Актрисите във филма са обвинени, че са се снимали без хиджаб, или пък са го носили „неправилно”. 

От 2010 г. насам 52-годишният Расулоф е осъждан неколкократно на затвор, отнеман му е пасторта и му е забранявано да пътува в чужбина. Филмът му „Човек на почтеността”, който разказва за корупцията в Иран, взе „Златната палма” в секцията Un Certain Regard на фестивала в Кан през 2017 г. 

Филмът, който през 2020 г. донесе на режисьора „Златна мечка” на Берлинале, се нарича „Няма зло” и разказва за смъртното наказание - мярка, която ислямската република широко прилага. Присъдата срещу Расулоф засили още повече интереса към премиерата на филма му „Семето на свещената смокиня” на фестивала в Кан, който започва следващата седмица на 14 май и ще продължи до 25 май. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: