Иран може да създаде ядрено оръжие през следващите седмици: експерти

Иран може да създаде ядрено оръжие през следващите седмици: експерти

В Германия предрекоха създаването му

Разработването на ядрено оръжие от Иран може да стане през следващите седмици, съобщава германският вестник Bild, позовавайки се на европейски експерти.

Директорът на Центъра за усъвършенствана сигурност, стратегически и интеграционни изследвания (CASSIS) към Университета в Бон Улрих Шли заяви, че Техеран се е доближил плътно до възможността за създаване на ядрено оръжие. По думите му, в това отношение става въпрос за броени седмици.

"В рамките на седмица Иран може да има достатъчно уран, за да произведе атомна бомба", подчерта експертът по Иран Сима Шайн, която работи в Израелския институт за изследване на националната сигурност.

Шели подчерта, че оръжието може да е необходимо на Иран не за нападение, а за да гарантира собствената си сигурност.

По-рано Военновъздушните сили на Съединените американски щати незабелязано разположиха ракети, способни да нанесат щети на електрониката на ядрените обекти на Иран и да ги извадят от строя. Подчертава се, че тези ракети "не носят заплаха за мирното население".

Съществува също така и риск Иран да ускори ядрената си програма в отговор на натиска от страна на САЩ и техните съюзници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: