Словакия: управляващите са против военната помощта за Украйна, гражданите – за

Словакия: управляващите са против военната помощта за Украйна, гражданите – за Снимка: pravda.com.ua

Само за една седмица словаците събраха почти € 2 милиона за боеприпаси за Украйна, съобщава Reuters

Правителството на словашкия премиер Роберт Фицо отказа да участва в международната инициатива на чешките власти за закупуване на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна от страни извън ЕС. Към инициативата се присъединиха най-малко 15 държави

Предишното словашко правителство предостави на Киев системи за противовъздушна отбрана и бойни самолети. Новото правителство на Роберт Фицо обаче прекрати държавната военна помощ за Украйна миналата година с аргумента, че конфликтът няма да се реши на бойното поле. Фицо повтори и призивите на Москва за мирни преговори при условията на Кремъл. 

Според активистите на кампанията за набиране на средства, инициативата и резултатите ѝ показват, че мнозинството от словашките граждани не са съгласни с промяната в курса на външната политика на правителството след изборите през септември.

Въпреки това, в началото на април за президент на Словакия беше избран Петер Пелегрини, лидер на партията „Глас – социална демокрация”, съюзник на Фицо и противник на предоставянето на военна помощ на Украйна. С успешната си кампания за групово финансиране обаче словаците показаха, че не всичко се решава от управляващите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: