Зеленски: В Израел светът разбра какво е истинска защита и видя, че е възможна

Зеленски: В Израел светът разбра какво е истинска защита и видя, че е възможна Снимка: france24.com

В среднощно изявление украинският президент призова съюзниците на Украйна „да действат твърдо”

Съвместните успешни отбранителни действия на Израел, САЩ, Великобритания и Йордания при интензивното масирано иранско нападение срещу еврейската държава в неделя дадоха добър повод Камарата на представителите в американския парламент да активира законодателните си функции относно предоставянето на военна помощ на Украйна и Израел. 

Говорителят на Камарата Майк Джонсън заяви, че ще се опита да ускори разглеждането на законопроекта и да го прокара „следващата седмица”. Той подчерта, че въпросът е спешен и жизненоваженза бъдещето на Украйна, на Израел и на Запада”.

От Белия дом съобщиха, че президентът Байдън е разговарял с водещи фигури от републиканците и демократите, обсъждайки „спешната необходимост” да се одобри предложената от него преди месеци военна помощ за Украйна и Израел. Според президентската администрация, има индикации, че е постигнат консенсус въпросът да се реши следващата седмица.

Все по-голяма подкрепа сред американските политици набира идеята финансирането за Киев да се структурира като заеми и да проправи пътя САЩ да използват замразени активи на руската централна банка. Републиканците ще отстояват и исканията си законопроектът да включи отмяна на забраната за износ на втечнен природен газ и силни решения в граничната политика на САЩ. 

За момента широка двупартийна подкрепа в Конгреса има приетият от Сената законопроект за военна помощ в размер на около $ 60 милиарда за Украйна и $ 14 милиарда за Израел. 

В обръщение през нощта срещу понеделник Зеленски подчерта, че Украйна се нуждае от помощта на своите съюзници и посочи конкретно каква: Съвременните системи за противовъздушна отбрана могат да защитят човешки животи - това беше демонстрирано в Близкия изток. Целият свят видя какво е истинска защита. И видя, че е възможна. Целият свят видя, че Израел не беше сам в тази защита. И когато Украйна казва, че нейните съюзници не трябва да си затварят очите за руските ракети и дронове, това означава, че те трябва да действат, и то да действат твърдо”, заяви украинският президент. 

Според него обстановката на фронта се усложнява, ударите на Русия се увеличават и ожесточават, а цивилни украинци загиват всеки ден. Така че призивът на украинския президент, прозвучал „между редовете”, настойчиво припомня, че животът на жертвите трябва да се цени по един и същи начин – тежка и непоправима загуба са както убитите цивилни граждани или хуманитарни работници в Газа, така и ежедневно загиващите мирни жители на Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: