Международна полицейска акция разби глобална кибербанда за финансови измами

Международна полицейска акция разби глобална кибербанда за финансови измами Снимка: verdict.co.uk

Според правоприлагащите органи, киберпрестъпниците са действали „в индустриален мащаб”

Дейността на бандата е била разкрита през 2022 г. от Cyber Defense Alliance, малък екип от следователи към финансовите органи на Обединеното кралство, сформиран за да проникне в тъмната мрежа и да идентифицира финансови кибепрестъпления

Последвалата полицейста акция приема глобален мащаб, посочва ВВС. С участието на лондонската полиция, Британската национална агенция за борба с престъпността и правоприлагащите органи в още 17 държави, са арестувани 37 души, 24 от които в Обединеното кралство. 

Престъпниците са обвинени в използване на технологични услуги с крайна цел – кражба на пари от потребители. Схемата е проста и не изисква особени компютърни познания. Киберизмамниците са използвали фалшиви съобщения, приканващи потребителите да платят онлайн действително дължима от тях сума – такса, сметка, плащания по онлайн пазаруване и пр. 

Фалшивите съобщения са изпращани от сайта на бандата LabHost, изглеждащ като напълно нормална и законна платформа за онлайн плащания. Трикът е, че плащанията са били насочвани към сметка на измамниците.

А веднъж предоставени, финансовите данни на засегнатите отварят сметките им за апетита на измамниците. До момента е установена кражбата на 64 000 ПИН кода и 480 000 номера на кредитни или дебитни карти, в т.ч. на около 70 000 британски граждани. Не е ясно колко са общо пострадалите, но по изчисления на динамиката в трафика на LabHost, разследващите смятат, че сайтът е реализирал печалби на стойност около $ 1.25 милиона

LabHost не само е реализирал измамите, но дори е давал „ноу-хауто” си под наем. Разследващите са конфискували имейл адресите на 800 престъпници, които са използвали услугата на LabHost срещу £ 300 на месец.

Разбиването на LabHost е втори силен удар за годината срещу киберпрестъпленията. През февруари 2024 г. Британската национална агенция за борба с престъпността унищожи LockBit, „най-зловредната група за киберпрестъпления в света“, която е атакувала потребителите с вирусен софтуер, измъквайки им милиарди лири. 

Банките все по-често предупреждават за бърз ръст на онлайн измамите. Според британските финансови контролни органи, в Обединеното кралство всяка минута се осъществява финансова измама в среден размер от £ 2 300, което нарежда киберизмамите на първо място в статистиката на престъпленията в Обединеното кралство. Разследващите подчертават, че макар да са израсли с интернет, млади хора са най-голяма част от измамените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: