Защитата на ЕС се превръща в приоритет дори за евроскептиците

Защитата на ЕС се превръща в приоритет дори за евроскептиците Снимка: unav.edu

Близо половината европейци смятат, че Брюксел трябва да изостри военната си стратегия, отчитайки опасностите от войнствена Русия и колебливи Съединени щати

Проучване на Ipsos за Euronews, проведено сред 26 000 граждани на ЕС показа, че почти половината подкрепят обединяването на европейските военни сили. Този резултат вероятно ще зарадва председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която превърна отбраната в централен акцент на предизборната си кампания. 

Проучването, което изследва възгледите в страни, представляващи 96% от населението на ЕС преди изборите за Европейски парламент през юни, показа, че избирателите са най-загрижени за инфлацията, неравенството и миграцията. Но укрепването на отбраната остава по-важно от помощта за Украйна или защитата на малцинствата, показва проучването.

След нахлуването на Русия в Украйна много държави от ЕС започнаха да укрепват своите въоръжени сили, стимулирани и от евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември, тъй като републиканският кандидат заговори за по-малка ангажираност към НАТО. 

Въпреки че е по-скоро икономическа и регулаторна суперсила, а не толкова военна, ЕС започна да се стреми към по-ефективно снабдяване с оръжие, а еврокомисарят по въпросите на единния пазар Тиери Бретон дори обсъди отбранителен фонд от € 100 милиарда.

Може би като съседи на Русия, по-силната отбрана на ЕС е особено популярна в страни като Финландия и Полша. По-слаба подкрепа за идеята изразява Унгария, чийто премиер Виктор Орбан от една страна често блокира санкции срещу Русия, а от друга наскоро заяви, че най-важното за Унгария е, че не граничи с Руската федерация. На подобна позиция е и Австрия, чиято конституция гарантира неутралитет.

Подкрепата за силна европейска отбрана е най-висока сред гласоподавателите над 50 години и в центристките партии, които вероятно ще подкрепят кандидатурата на фон дер Лайен за втори мандат. Изненадата е положителната позиция на 45% от Европейските консерватори и реформисти (ECR), както и подкрепата на повече от един на всеки трима в националистическата група Идентичност и демокрация (ID).

Но позициите на двете групи са и противоречиви. Според италиански консервативен евродепутат, „Общата защита на европейските граници и интереси е едно от малкото неща, за които ЕС е полезен“, докато представител на френските националисти смята, че превръщането на Европа в отбранителна суперсила е „пряка атака срещу суверенитета на нашите нации“.

Този скептицизъм споделят и привържениците на крайната левица, чийто манифест от 2024 г. планира намаляване на военните разходи и премахване на ядрените оръжия от Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: