САЩ забраниха вноса и продажбата на части за лаптопи в Китай

САЩ забраниха вноса и продажбата на части за лаптопи в Китай Снимка: piqsels.com

Това е поредният удар срещу една от индустриите в Китай

САЩ въведоха нови ограничения за доставката на чипове, използвани за изкуствен интелект и оборудване за тях в Китай, с цел ограничаване на технологичната индустрия на тази страна, съобщава агенция Reuters.

Преразгледаните правила се основават на ограниченията, въведени през октомври 2023 г. Обемът на промените в документа е 166 страници. По-специално ограниченията за доставка на чипове в КНР се прилагат вече и за лаптопи, съдържащи тези чипове. Новите правила ще влязат в сила от 4 април.

Преди това британският вестник Financial Times съобщи, че големите китайски компании, опасявайки се от въвеждането на нови ограничения от страна на САЩ върху износа за Китай на чипове, използвани за технологии за изкуствен интелект, са започнали спешно да купуват чипове от американския производител Nvidia.

Според източници на изданието, китайските интернет гиганти, намирайки се в състояние на паника, вече са направили поръчки за 5 млрд. долара. Става дума за придобиване на високопроизводителни чипове на Nvidia, необходими за създаването на генеративни системи за изкуствен интелект.

По-рано в Китай се научиха да произвеждат високотехнологични процесори въпреки санкциите на САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: