Надежда за Фукушима? Изследователи филтрират радионуклидите от водата

Надежда за Фукушима? Изследователи филтрират  радионуклидите от водата Снимка: Pixabay

Ефективното отстраняване на радиоактивността от водата досега беше невъзможна задача. Замърсената вода остава замърсена, смяташе се, и то (почти) завинаги. Сега учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих са разработили филтър, който абсорбира радиоактивни замърсители. Направен е от евтин, устойчив материал.

Как може радиоактивно замърсената вода да се направи отново чиста?

Всеки, който мисли за радиоактивно замърсена вода, веднага се сеща за реакторна авария като в Чернобил или Фукушима. Но не трябва да се стига толкова далеч, дори относително нормалните медицински отпадъци могат да замърсят водата. Радиоактивните нуклиди се използват, например, като контрастни вещества или при лечение на рак. Техният полуразпад е сравнително кратък; те не се нуждаят от хиляди години, за да се разложат. Независимо от това, те не са полезни за околната среда и често трябва да се съхраняват с големи разходи, за да не причинят никакви щети. Отстраняването на тези нуклиди от водата е първият крайъгълен камък, който е овладял новият филтър. Но може и повече.
„Вълшебните агенти“
са суроватъчните протеини и активният въглен. Новият филтър се състои предимно от суроватъчни протеини, които са отпадъчен продукт от преработката на мляко. Освен това има активен въглен. Тези две съставки наистина не са скъпи. И за устойчивост също не може да се говори. Не се изисква и много време за тяхното придобиване. Изследователите са успели само да докажат, че така наречената амилоидно-въглеродна хибридна мембрана улавя тежки метали, някои радиоактивни елементи като уран и благородни метали, но сега се доказва на практика, че това се отнася и за радиоактивни нуклиди. Пробите от отпадъчни води от швейцарска болница съдържат не само нуклиди, но и бактериални колонии и други биозамърсители. След филтрирането радиоактивното лъчение е едва откриваемо; повече от 99,8% от нуклидите са „уловени”. Растежът на бактериите намаля.

Учените смятат, че техните филтри са подходящи и за почистване на японските води около Фукушима. „Вече съм убеден, че Япония би могла веднага да използва филтърната мембрана и по този начин да реши сериозен екологичен проблем“, казва Sreenath Bolisetty, ръководител на изследователския екип. Вече са започнали преговори с японска компания, която е активна във и около Фукушима.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: