САЩ и Япония внесоха в ООН резолюция за забрана на ядрените оръжия в космоса

САЩ и Япония внесоха в ООН резолюция за забрана на ядрените оръжия в космоса Снимка: gospanews.net

Представителите на двете страни призовават всички държави да не разработват и да не разполагат в космоса „ядрени оръжия или всякакви други видове оръжия за масово унищожение“

На заседание на Съвета за сигурност на ООН вносителите на резолюцията припомниха, че дори по време на Студената война двата световни лагера са се съгласили да гарантират, че космосът ще остане мирен.

Това съдържа и Договорът за космическото пространство, подписан през 1967 г. от САЩ, СССР и Великобритания и ратифициран от 114 страни. Сега резолюцията ги призова да потвърдят ангажимента си, а тези, които все още не са се присъединили към договора, да го направат „незабавно”, пише Euronwes.

Миналия месец Белият дом потвърди информацията, че Русия е разработила противосателитно оръжие с „обезпокоителни” способности. Руският президент Владимир Путин заяви по-късно, че Москва няма намерение да разполага ядрени оръжия в космоса, твърдейки, че става дума само за космически капацитет, подобен на този на САЩ. 

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски прие резолюцията като антируска, наричайки я „пореден силно политизиран пропаганден трик на Вашингтон, откъснат от реалността“. Според него текстът е некомпетентен, тъй като формулировките му не са разработени от експерти, нито са обсъждани на международни платформи като Конференцията на ООН за разоръжаване или Комитета на ООН за космоса. 

Полянски отиде и по-далеч, обвинявайки Запада, че се опитва "да нанесе стратегическо поражение” на Русияи призова САЩ и НАТО да преразгледат своя „антируски курс” и да се съобразят с опасенията на Русия за нейната сигурност.

От своя страна генералният секретар Антонио Гутериш посочи, че „геополитическото напрежение и недоверието са ескалирали риска от ядрена война до най-високата му точка от десетилетия“. Гутериш заяви, че „Човечеството не може да преживее продължение на „Опенхаймер”, визирайки нашумелия американски филм, който „успя да пренесе суровата реалност на ядрения съден ден” в съзнанието на милиони хора по света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: