BMW отчете изключително успешна 2023 година

BMW отчете изключително успешна 2023 година Снимка: overdrive.in

Продажбите на електромобили (EV) на луксозната марка са скочили със 74% в сравнение с 2022 г., което означава 375 000 продадени EV по целия свят

Обявявайки финансовите си резултати за 2023 г., BMW отчете и € 155.5 милиарда приходи, т.е., с 9% повече от предходната година. 

При глобалния спад в търсенето на EV, компанията продължава печелившия си ход. Само през първите три месеца на тази година продажбите на електромобили BMW в САЩ са се удвоили, а в глобален мащаб, включително в Китай, са скочили „с двуцифрен процент”, в сравнение със същия период на 2022 г. 

От ръководния екип на BMW обясняват това до голяма степен с дизайна на своите EV, който повтаря изцяло визията на аналогичния модел BMW с двигател с вътрешно горене – за разлика от другите производители, които като правило избират различен, отличителен дизайн на своите електромобили. 

Замисълът на BMW е да даде възможност на потребителите да изберат серията, която харесват, с предпочитания от тях начин на задвижване, т.е., когато купувачът иска BMW серия 7, да може да получи автомобила с подходящия за нуждите му двигател. Поне за Европа изборът в голяма степен зависи от все още недостатъчно развитата мрежа от зарядни станции за електромобилите. 

BMW е номер 1 и в продажбите на plug-in хибриди в премиум сегмента с приблизително 1,1 милиона продадени бройки в световен мащаб, като Consumer Reports обяви BMW X5 xDrive50e Plug-In Hybrid SUV за най-добър избор в САЩ за 2023 г.

Наред с отчета, компанията представи и погледа си към електрическото бъдеще на своите SUV, с BMW Vision Neue Klasse X. Въпреки отличните си резултати обаче, ръководният екип на компанията са реалисти, отчитайки че масовият преход към EV ще отнеме известно време

Това, разбира се, не означава, че BMW ще изостави тази технология, но категорично ще продължи „по-естествения и много здравословен” път на постепенен растеж година след година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: