Близо две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Близо две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании Снимка: БНР

Фирма изготви класация на 100-те най-големи IT компании, опериращи в страната,

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на DEV.BG, която развива Job Board за IT специалисти в България, съобщават от ПР Агенция Кросроудс България ООД. 

Организацията периодично публикува данни за развитието на технологичния пазар у нас, специалистите в него, работещи по подсегменти, най-привлекателните позиции, заплащането и редица други показатели.

През този месец тя изготви класация на 100-те най-големиIT компании, опериращи в страната, на база на броя ITслужители в екипите им у нас, като някои от тях включват и позиции за IT поддръжка. Класацията не взима предвид показатели, като обороти, общ брой служители и други.

Един от най-интересните изводи е, че 64% от работодателите в класацията са чуждестранни, а останалите 36% - с българска собственост. Почти всички - 94% от компаниите са с офиси в София, 31% са в Пловдив, 23% във Варна, а в Бургас и Русе те са съответно 13 и 8%, сочат още данните от проучването.

Най-голяма част от включените компании (67%) разработват технологични продукти, 36% предлагат IT консултиране, 31% попадат в категорията „Услуги“, а 29% внедряват софтуерни системи. Процентът надхвърля 100, защото част от организациите се занимават с повече от един тип дейност. Според анализа, 22 от участниците в класацията отбелязват ръст на служителите в своите IT отдели, като половината от тях са български.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: