Умишлен пожар нанесе щети за $ 1 милиард на фабриката на Tesla в Германия

Умишлен пожар нанесе щети за $ 1 милиард на фабриката на Tesla в Германия Снимка: electrek.co

Подпалвачите са известната Volcano Group и според Илон Мъск са „най-тъпите екотерористи на света”

Във вторник те подпалиха стълб високо напрежение близо до единствената европейска фабрика на Tesla. Пожарът засегна и над 60 000 жители на Бранденбург и дори части от Берлин, повдигайки широк дебат за защитата на критично важна икономическа инфраструктура от вандали и саботьори. 

Според ръководството на завода, спирането на електрозахранването ограничава производствения капацитет на „гига-фабриката”, която за известно време няма да може да произвежда по 1000 кросаувъра ModelY на ден. Очаква се повредата да бъде отстранена в близките няколко дни, но не и тази седмица, а 12 500 служители получиха неочакван отпуск. 

„Пълното унищожаване на Gigafactory и отрязването на технофашисти като Мъск са стъпка по пътя към освобождаване от патриархата“, твърди VolcanoGroup в свое изявление. За групата се знае сравнителко малко, тъй като нейни представители досега не са попадали в ареста. Акциите им са редки – веднаж на година или две, в отдалечени места. Атаките срещу електрозахранването са „специалитетът” на VolcanoGroup, тъй като по думите им „блокират всичко” – от телекомуникациите до производството.

Министърът на индустрията на Бранденбург Йорг Щайнбах каза на брифинг, че палежът показва общи черти с тероризма и увери Tesla, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати по-нататъшни атаки. „Трябва да защитим тези обекти точно както правим с военните инсталация“, заяви пред регионалното радио Берлин – Бранденбург Ханс-Валтер Борис, заместник-председател на Федералната асоциация за защита на критичната инфраструктура (BSKI). 

Пожарът е поредното препятствие пред развитието на TeslaGigafactory. Наскоро местните жители гласуваха на референдум против разширяването на фабриката. Вотът не обвързва регионалното правителство, така че някои протестиращи лагеруват в околните гори, за да предотвратят всеки опит за сеч.

Освен това Stern скоро писа, че според местната водоснабдителна компания WSETesla вече две години замърсява водоснабдяването с фосфорни и азотни съединения, завишавайки допустимите нива до шест пъти. Tesla не отрече твърденията.

По-рано тази година и закъсняла доставка спря производството, тъй като очакваните елементи за батерии трябваше да бъдат превозени през Суецкия канал, вместо през атакуваното от йеменските хути Червено море. От друга страна, търговски експерти казват, че спирането на производството може да намали непродадените ModelY в Европа, без Tesla да предлага ценови стимули. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: