Авиокомпания изтегля Boeing 737 Max, след като вятър отнесе прозорец по време на полет

Авиокомпания изтегля Boeing 737 Max, след като вятър отнесе прозорец по време на полет Снимка: ndtv.com

Инцидентът принуди екипажа да приземи аварийно машината със 177 пътника, кацайки в Портланд, 35 минути след като излитането за Калифорния

Самолетът, собственост на Alaska Airlines, се е „приземил безопасно“, съобщиха от компанията, която "временно" ще спре от полет всичките си 65 самолета 737 Max 9, за да извърши проверки. Федералната авиационна агенция на САЩ (FAA) потвърди успешното аварийно кацане, но от своя страна "приземи" още 170 машини от модела. Boeing съобщиха, че "събират повече информация", а техническият им екип "е готов да подкрепи разследването". Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB) потвърди, че разследва инцидента.

По думите на пътник, в салона се е отворила празнина „колкото хладилник” и се е чул „наистина силен удар“. Съобщава се също, че създалото се разхерметизиране е засмукало ризата на дете, което майка му успяла да задържи. За щастие, седалката до пробойната не е била заета и е била наведена напред, което е предотвратило падането на пътник.

Обявявайки спирането на 65-те самолета, ръководството на Alaska Airlines каза, че ще самолетите ще бъдат върнати в експлоатация само само след приключване на пълна поддръжка и проверки за безопасност. Компанията изрази и благодарността си към шестимата членове на екипажа, извършили аварийното спускане от височина 4 876 м. 

Според снимките, засегнатата зона е в задната третина на самолета, зад крилото и двигателите. Падналият детайл изглежда е зона за допълнителна врата за авариен изход, но не е била използвана от Alaska Airlines.

През март 2019 г. Boeing 737 Max беше спрян за година и половина, след като два самолета от този тип се разбиха при подобни обстоятелства. Авиационни експерти обаче твърдят, че след връщането на 737 Max в експлоатация, машината е покрила „огромни показатели за безопасност“. Миналия месец FAA призова авиокомпаниите да проверяват моделите 737 Max за евентуален разхлабен болт в системите за управление на руля. 

Според неотдавнашо съобщение на Reuters. Boeing възнамеряват да ускорят доставките на 737 Max след извършените проверки на новите самолети. По данни на компанията, на клиенти са доставени около 1 300 самолета 737 Max.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: