Секвенираха генома на Лудвиг ван Бетовен

Секвенираха генома на Лудвиг ван Бетовен Снимка: classicfm.com

ДНК-тестове върху косата на гениалния композитор доказват генетични здравословни проблеми

Международен екип учени под водещата роля на университета в Кеймбридж, са анализирали осем кичура коса, съхранявани в обществени и частни колекции, за да секвенира генома на композитора и да хвърли светлина върху здравословните му проблеми, пише ВВС. Изследванията показват, че Бетовен вероятно е имал генетично предразположение към чернодробно заболяване, а в месеците преди смъртта си е страдал от хепатит.

Тестовете обаче не разкриват окончателна причина за загубата на слуха на композитора. Позовавайки се на „разговорните книги”, чрез които глухият композитор е водил разговорите си, водещият автор на изследването Тристан Бег смята, че генетичните рискови фактори може би са били заострени от консумацията на алкохол, макар че според виенските стандарти от ХIХ век, алкохолът е присъствал умерено в живота на композитора.

Йоханес Краузе от Института по еволюционна антропология „Макс Планк” в Германия коментира, че: „Не можем да кажем определено какво е убило Бетовен, но можем поне да потвърдим наличието на значителен наследствен риск и инфекция с вируса на хепатит. Можем също така да елиминираме няколко други по-малко правдоподобни генетични причини“.

Според д-р Аксел Шмид от Института по човешка генетика към Университетската болница в Бон, не може да се идентифицира и ясна генетична основа за загубата на слуха, но „учените предупреждават, че подобен сценарий не може да се изключи категорично“.

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия, през 1770 г. и умира на 56-годишна възраст във Виена през 1827 г. Удивителният композитор и пианист страда от прогресивна загуба на слуха, достигнала до пълна глухота през 1818 г. След настъпването ѝ Бетовен създава едни от най-зрелите си велики музикални произведения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: