Германия с по-настоятелна препоръка към гражданите си да не пътуват до Русия

Германия с по-настоятелна препоръка към гражданите си да не пътуват до Русия Снимка: kyivpost.com

Министерството на външните работи на Германия предупреди германските граждани и лицата с двойно руско-германско гражданство за „нарастващ брой произволни арести“

В актуализирания документ, поместен на сайта на германското външно министерство се отбелязва, че руските власти приемат лицата с двойно гражданство изключително като руски граждани, т.е., не зачитат второто им гражданство. По тази „логика” те могат да бъдат призовани в армията, а германстото посолство в Русияа не би могло да им осигури консулска защита. 

Германското външно министерство припомня също, че потенциалните митинги и протестни действия в Русия са придружени от „насилие от страна на силите за сигурност“. Що се отнася до германските туристи в Русия, министерството обърна специално внимание, че както навсякъде, притежанието и вносът на наркотици, дори и в малки количества, могат да доведат до дълги присъди затвор. Освен това обаче, за наркотици се считат и „легалните продукти от канабис, в т.ч. лекарства и козметика”.

Външното министерство на Германия посочва най-рисковите административни райони за чужденци – това са близките до Украйна Белгородска, Курска, Брянска, Воронежка и Ростовска области и Краснодарския край. 

„Същото важи и за евентуални атаки с дронове срещу мрежата на обществения транспорт, особено влаковете“, се отбелязва в препоръките. Документът предупреждава също германските граждани да избягват „тълпи и масови събития, както и да се задържат близо до военни бази и важни съоръжения на отбранителната индустрия“.

Първата подобна препоръка германското правителство пусна през февруари 2022, като ежегодно актуализира текстовете. 

Миналия месец и Държавният департамент на САЩ призова американските граждани да не пътуват до Русия заради риск от произволни арести. В това отношение Вашингтон класира Русия на четвърто, най-ниско ниво като сигурност, заедно с държави като Китай, Иран, Северна Корея, Мианмар и Венецуела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: