Учени създадоха първите в света водни батерии

Учени създадоха първите в света водни батерии Снимка: https://pixabay.com/

Екип от учени и експерти обяви създаването на първите в света водни батерии

 Тези устройства, за разлика от често използваните литиево-йонни батерии, са на водна основа, което ще им позволи да съхраняват безопасно енергия без използването на токсични електролити.

Литиево-йонните батерии, въпреки тяхната популярност и широко разпространение, имат своите недостатъци, особено по отношение на безопасността. Водата, използвана в новите батерии, предлага решение на този проблем, като прави устройствата по-малко токсични, по-лесни за рециклиране и елиминира възможността от пожар или експлозия.

Въпреки че водните батерии в момента отстъпват на литиево-йонните батерии по производителност, техните създатели казват, че планираните подобрения могат да ги направят конкурентоспособни през следващите пет до десет години.

Тези батерии, наречени водни метално-йонни батерии или просто водни батерии, са по-безопасна за околната среда алтернатива с по-лесен процес на рециклиране.

Ръководителят на проекта професор Tianyi Ma от университета RMIT изрази увереност във възможностите на своя екип и подчерта, че водните батерии не изискват екзотични материали за създаване, което ги прави по-достъпни и рентабилни. Материалите, които използват, като магнезий и цинк, са много достъпни и имат ниска цена, което прави производството на батерии по-устойчиво и щадящо околната среда.

Въпреки че мощността на водните батерии все още изостава от литиево-йонните батерии, изследователите са уверени, че тяхната технология бързо ще настигне съвременните стандарти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: