Япония отстъпи на Германия третото си място като световна икономика

Япония отстъпи на Германия третото си място като световна икономика Снимка: asiatimes.com

Страната на изгряващото слънце изпада в рецесия, след като икономиката ѝ се сви през третото и четвъртото тримесечие на миналата година

По данни на японското правителство, в периода октомври – декември 2023 г. икономиката на страната се е свила с годишен темп от 0,4%, въпреки че за цялата 2023 г. БВП е нараснал с 1,9%. Свиването на японската икономика започна в периода юли – септември 2023 г., отбелязвайки спад с 2.9% - а две поредни тримесечия свиване се смятат за индикатор, че икономиката е в техническа рецесия, пише Euronews.

Японската икономика беше втората по големина в света до 2010 г., когато беше изпреварена от китайската, а ето че сега отстъпи на четвърта позиция. Според експерти, ключов фактор за отстъплението е по-слабата японска йена, тъй като сравненията на номиналния БВП са в доларово изражение.

Във вторник вечерта японски официални лица се опитаха да предприемат действия в защита на йената, настоявайки включително за валутна интервенция, но според експерти, подобна мялка би отишла "твърде далеч", макар че предупредителните стъпки останаха неефективни

„Японски служители вече се намесиха на валутния пазар през септември и октомври 2022 г., когато продадоха близо $ 20 милиарда и купуваха йени, за да укрепят стойността на местната валута”, припомня анализаторът Ричард Сноу, пазарен стратег в DailyFX, посочвайки, че тази мярка очевидно не се е оказала дълготрайна.

Относителната слабост на Япония отразява също и намаляването и застаряването на нейното население и от там - изоставащата производителност и конкурентоспособност, казват икономисти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: