Япония публикува първата снимка на своя модул на повърхността на Луната

Япония публикува първата снимка на своя модул на повърхността на Луната

Остава да дочакаме апаратът да заработи

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) публикува първата снимка на своя лунен модул SLIM след успешно кацане на повърхността на Луната, съобщава Хайтек.

Това е значително постижение за японската космическа програма, доколкото Япония стана петата държава в света, която успешно извърши меко кацане на спътника на Земята.

Снимката е направена от малкия луноход ДУМ-2 (или SORA), който беше доставен на Луната на борда на SLIM и катапултиран преди кацането.

Снимката показва, че модулът е кацнал "с краката нагоре", което е довело до неработоспособност на слънчевите панели и невъзможност за зареждане на батериите на устройството. Въпреки това, в JAXA таят надежда за възобновяване на работата на модула, когато Слънцето промени своето положение в небето.

Това изображение е предадено на Земята чрез друг луноход - LEV1, което потвърждава, че комуникационната функция между двата лунохода работи нормално.

Основната цел на мисията SLIM - демонстрация на възможността за точно и контролирано кацане на повърхността на спътника, е успешно изпълнена: по оценки сондата е само на 55 метра встрани от целевата точка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: